DR. MAX LÉKÁRNA


1. Zápis v obchodním rejstříku
1.1 Název řetězce a jeho právní forma
Název řetězce je Dr. Max Lékárna, Provozovatel: Česká lékárna, a.s., Palackého 924/105, 612 00 Brno, IČ: 26230071, DIČ: CZ26230071. Právní formou je tedy akciová společnost. Společnost je zapsána v Obchodním rejstříku u Krajského soudu v Brně oddíl B, vložka 3457.

Společnost Česká lékárna je českou akciovou společností, která je před uskutečněním předmětného spojení plně vlastněna a kontrolována dvěmi fyzickými osobami, a to MVDr. Novotným a Ing. Havrdou, přičemž každý z nich vlastnil akcie představující 50% podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech. Předmětem činnosti společnosti Česká lékárna je především provozování lékáren.

V rámci České republiky vykonává společnost Česká lékárna kontrolu nad společností Česká lékárna – Pharmacy, a.s., se sídlem Příkop č. pop. 838, č.or. 6, Brno, IČ: 25854119, která se rovněž zabývá především provozováním lékáren.

1.2 Sídlo řetězce v České republice
Dr.Max Lékárna
Lékárna U Pošty, ulice U Pošty 14, Brno 625 00

1.3 Vlastník řetězce
Česká lékárna, a.s.
Palackého třída 924/105
612 00 Brno-Královo Pole
IČ: 26230071, DIČ: CZ26230071
Registrační číslo: :  B 3457
Telefon: +420 241 480 118
Fax: +420 549 523 399

Provozovatel: OŘ Dr. Max
Generální ředitel - Ing. Mgr. Pavel Vajskebr, Tel: +420 602 325 146
Asistentka vedení  -  Pavla Houšková, IČO: 241 480 613, Tel: +420 736 646 566,
houskova@drmax.cz

Provozní ředitel - Mgr. Tomáš Slechan, Tel: +420 736 776 459 slechan@drmax.cz Technický ředitel - Ing. Dalibor Král, IČO:241 480 089, Tel: +420 739 587 844,
kral@drmax.cz

Technický manažer - Tomáš Jáchim, Tel: +420 733 598 954 jachim@drmax.cz Obchodní ředitel - Mgr. Luboš Korbelář, IČO:241 480 121, Tel: +420 739 683 524,
korbelar@drmax.cz

Síť vznikla v září 2006 sloučením A-lékáren a Lékáren u Kauflandu. Síť lékáren Dr.Max největší společností na trhu lékáren v ČR. Jejím většinovým majitelem je česko- slovenská společnost Česká lékárna, a.s. Provozuje internetovou lékárnu.

1.4 Základní kapitál řetězce
Základní kapitál České lékárny, a. s., činní 101 463 000,- Kč.

1.5 Předmět činnosti ve vztahu k obchodu
Předmětem činnosti firmy Česká lékárka, a.s. je provozování sítě lékáren. Činnosti firmy v oblasti “Zdravotnictví,  Sociálního zařízení a služeb, Léčiv a speciálních přípravků – jejich prodej, distribuce a provozování lékáren či internetového obchodu.
Díky osobnímu přístupu k pacientům, vysoké odbornosti našeho personálu, trvale výhodným cenám a široké nabídce výhod se stala síť lékáren Dr.Max největší společností na trhu lékáren v ČR a dnes nás najdete již na téměř 140 místech po celé České republice, a to nejen u OD Kaufland. Naším cílem je, aby se Dr.Max lékárny staly lékárnou první volby pro všechny klienty, pro které je péče o jejich zdraví důležitá.


2.  Strategie obchodního řetězce
2.1 Historie řetězce na území České republiky
Síť lékáren Dr. Max působí na českém trhu již od roku 2006. Dynamická společnost Česká lékárna, a.s, provozuje obchodní řetězec Dr. Max, které je v dnešní době největší síť lékáren v České republice. Dr. Max byl založen v roce 2006 na základě provozního sloučení firem BRL Center CZ a Česká lékárna. Dr. Max má dnes takřka 150 lékáren po celé České republice.

Vývoj společnosti Česká lékárna, a.s.
• Vznik společnosti v roce 2002
• Při vstupu Penty do společnosti v roce 2004 pouze 25 lékáren
• 2006 – provozní sloučení se společností BRL Center CZ = start budování jednotného
lékárenského řetězce pod značkou Dr.Max lékárna
• Síť Dr. Max lékárna dnes okolo 150 lékáren, roční tržby 4 mld Kč,  10% tržní podíl a je
největší zaměstnavatel farmaceutů v ČR (více než 1000).

2.2 Vize a mise řetězce
Díky osobnímu přístupu k pacientům, vysoké odbornosti našeho personálu, trvale výhodným cenám a široké nabídce výhod se stala síť lékáren Dr.Max největší společností na trhu veřejných lékáren v České republice.
Naším cílem je, aby se Dr.Max lékárny staly lékárnou první volby pro všechny klienty, pro které je péče o jejich zdraví důležitá.

Dr. Max  jako LÉKÁRNA PRVNÍ VOLBY:
Lékárnou první volby pro klienty veřejných lékáren
• Nejdostupnější síť lékáren
• Trvale vysoký standard poskytování odborné lékárenské péče, zajišťující jistotu bezpečnosti výdeje léčiv a informační servis
• Trvalé nízké ceny a doplatky
• Orientace vzhledu a rozložení lékárny na klienta (čistota, přehlednost …)


Lékárnou první volby pro nejkvalitnější lékárenský personál
• Trvalé vnímání personálu jako největšího aktiva firmy
• Nadstandardní ocenění personálu motivující k naplnění vize společnosti
• Standardizované pracovní podmínky a prostředí
• Jistota dlouhodobé perspektivy spojená s možností individuálního rozvoje a růstu
• Podpora vzdělávání a osobního rozvoje všech zaměstnanců

Lékárnou první volby pro dodavatele a výrobce na farmaceutickém trhu ČR
• Nejefektivnější partner pro podporu prodeje a poskytování odborných informací
• Technologický leader ve zpracování, využití a přenosu informací aplikovatelných v rámci farmaceutického trhu ČR
• Standardní systémy řízení vedoucí k minimalizaci nákladů spojených s logistikou a náročností spojenou s expedicí léčivých přípravků

Lékárnou první volby pro poskytovatele zdravotní péče
• Spolupráce s lékaři a zdravotnickými zařízeními na zajištění optimální péče o pacienty
• Výměna informací vedoucí ke zkvalitnění péče o pacienty
• Nejlepší servis a ceny pro dodávky léčiv zdravotnickým zařízením

Lékárnou první volby pro plátce zdravotní péče (zdravotní pojišťovny a MZ)
• Dlouhodobý korektní partner, dodržující všechna pravidla poskytování lékárenské péče
• Partner při legislativním procesu
• Partner při testování a zavádění moderních postupů v lékárenství (e-recept, nová datová rozhraní …)

Lékárnou první volby pro investory
• Trvalé udržení konkurenčních výhod přinášejících maximalizaci hodnoty společnosti
• Bezpečná investiční politika společnosti nejen v rámci akviziční činnosti
• Stálý proces nastavování standardů vedoucích k optimalizaci nákladů. [7]


2.3 Obchodní značky řetězce
ALTERMED
ALTERMED CORPORATION a.s.
- je dynamicky se rozvíjející firma zabývající se výrobou a prodejem lékárenské kosmetiky, zdravotnických prostředků a doplňků stravy.
AMINOSTAR
APOTEX
AROMATICA CZ s.r.o.
AROMATICA
tradiční výrobce bylinné kosmetiky, doplňků stravy a bylinných produktů.
Dlouholeté zkušenosti a moderní zpracovávání extraktů z bylin umožňují zachovat výrobkům dostatek příznivých bylinných látek a pohodlné užívání pro širokou veřejnost.

Barny´s PREMIUM QUALITY PRODUCT
- Společnost BioPol GN se zabývá dovozem, distribucí i výrobou vysoce kvalitních doplňků stravy produktové značky Barny’s.
BAYER AG
BERLIN-CHEMIE AG
BOIRON
- Homeopatické přípravky se nechávají rozpustit v ústech (orální forma léků), nejlépe v době mezi jídly. Je doporučeno nemít v ústech výraznou příchuť (např. kávy či mentolu....). Nejsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

CURAPROX (BREITSCHMID)
GABA International Ltd.
GlaxoSmithKline
Green-Swan Pharmaceuticals CR
- Společnost Green-Swan Pharmaceuticals CR, a. s., vznikla v roce 1998 za přispění kapitálu investovaného z Velké Británie. Pod vedením mladých českých manažerů, především lékařů a farmaceutů, se stala jednou z největších společností zabývající se výrobou a distribucí volně prodejných přípravků v České republice.
HEMAX

DOPLŇKY STRAVY HEMA pro Vaše zdraví
- Přípravky na přírodní bázi
- Garantovaná a testovaná kvalita (100% kvalita dle pravidel GMP)
- Snadná dostupnost ve všech dobrých lékárnách
- Optimální poměr kvality a ceny
- Odbornost a zázemí ve Skandinávii

HERB-PHARMA
- Společnost Herb-Pharma AG (Švýcarsko) je výrobcem a dodavatelem výrobků v oblasti zdravotních pomůcek, výživových doplňků a speciální kosmetiky.

HERO (Sunar)

HERO Group
- v současné době zastupuje značky tradiční dětské výživy Sunar, Sunarka, Sunárek a Gravimilk

JOHNSON & JOHNSON
LEROS
MAM
MEDPHARMA

MERCK
- Zastoupení farmaceutické společnosti Merck bylo v Čechách založeno již v roce 1991 a naše divize CHC (Consumer Health Care) je jeho nedílnou součástí. Na český trh dodáváme volně prodejná léčiva, která přispívají k vyšší kvalitě života našich zákazníků.

NESTLÉ
NUTRICIA
ORLING
- Firma Orling se zabývá vývojem a výrobou přípravků určených k výživě, regeneraci a ochraně kloubů a pohybového aparátu. Hlavní účinnou látkou jsou kolagenní peptidy v kombinaci s chondroitin a glukosamin sulfátem, MSM, Boswellinem®, antioxidanty, vitamíny, minerály a bylinnými extrakty. Účinnost přípravků je ověřována klinickými studiemi.

PHARMA NORD
SWISS (Biovit Impex)
- Produkty jsou vyráběny kanadskou firmou Swiss Herbal Remedies Ltd., která udělila exkluzivní právo na jejich dovoz a distribuci v České republice naší firmě BIOVIT IMPEX CO.ČR, s.r.o.
- Swiss Herbal Remedies Ltd. je jedna z největších kanadských firem, vyrábějících potravinové doplňky. Dodává na trh více než 500 vysoce kvalitních přírodních vitaminových přípravků a bylinných extraktů ve formě tablet a kapslí.

VALOSUN
- spojuje pozitivní účinky přírodních látek, které jsou šetrné k organismu, s moderními vědeckými postupy. Vznikají tak unikátní preparáty, které obsahují rostlinné látky, enzymy, probiotika, látky tělu vlastní či anorganické zdroje minerálů. Složení produktů tak významně pomáhá k dosažení a udržení skvělé kondice.

VITAR (Revital)
- je ryze českým výrobcem vitaminových přípravků a doplňků zdravé výživy. V sortimentu společnosti najdete širokou řadu vitaminových tablet Energit, které jsou baleny do originálních plechových krabiček a vynikají nejen garantovaným obsahem účinných látek, ale také skvělou chutí. Další produktovou řadu tvoří bylinné přípravky Revital, které přinášejí to nejlepší z přírody. WALMARK [8]

2.4 ISO 9001:2000
Česká lékárna získala pro své systémy řízení kvality certifikaci podle ISO 9001:2000.
Dr. Max byl založen v roce 2006 na základě provozního sloučení firem BRL Center CZ a Česká lékárna. Dr. Max má dnes takřka 100 lékáren po celé České republice.

Certifikát kvality vystavený roku 2006  pro „Česká lékárna, a.s.“, Obor činnosti: Provozování lékáren základního typu: nákupem, skladováním, vydáváním a prodejem medicínských, imunologických, laboratorních a diagnostických přípravků a zdravotnických pomůcek. skladováním, vydáváním a prodejem připravených přípravků. Certifikát kvality byl vystaven společností I.T.I. - Integrovaná technická inspekce, s.r.o.
Obor činnosti podle NACE: 29 (G) je Obchod a opravy spotřebního zboží.
Kontrolní dohledové audity již plně probíhají v režii České lékárny, a.s. [9]


2.5 Značky kvality
Díky osobnímu přístupu k pacientům, vysoké odbornosti našeho personálu, trvale výhodným cenám a široké nabídce výhod se stala síť lékáren Dr.Max největší společností na trhu lékáren v ČR a dnes nás najdete již na téměř 140 místech po celé České republice, a to nejen u OD Kaufland. Naším cílem je, aby se Dr.Max lékárny staly lékárnou první volby pro všechny klienty, pro které je péče o jejich zdraví důležitá.

Síť lékáren Dr.Max působí na českém trhu již třetím rokem. Díky osobnímu přístupu k pacientům, vysoké odbornosti našeho personálu, trvale výhodným cenám a široké nabídce výhod se stala síť lékáren Dr.Max největší společností na trhu lékáren v ČR a dnes nás najdete již na téměř 150 místech po celé České republice. Naším cílem je, aby se Dr.Max lékárny staly lékárnou první volby pro všechny klienty, pro které je péče o jejich zdraví důležitá. 10 výhod při nákupu v lékárnách Dr.Max:
• Trvale nízké ceny celého sortimentu včetně léků a jejich doplatků
• Bonus 5 Kč za každý recept
• Bonus 10 Kč za každý recept pro držitele klientské karty Dr.Max
• Lékárníci Vám ochotně poradí, jak s předepsanými léky nakládat a čeho se vyvarovat
• Lék, který není výjimečně na skladě, ihned objednáme a nejpozději do druhého dne bude pro Vás připraven v lékárně
• Otevřeno nejméně 12 hodin denně, sedm dní v týdnu v každé lékárně • Snadný vstup do lékárny
• Jednoduchá orientace díky zařazení sortimentu do tématických regálů
• Akční slevy na vybraný sortiment každý měsíc • Pravidelné rozšiřování sortimentu o novinky.


3.  Zaměstnanci řetězce
Počet zaměstnanců (celkem ve společnosti) je  1000 - 1499 lidí. [11]

Kancelář Praha
Generální ředitel
Ing.Mgr.Pavel Vajskebr +420 602 325 146
Asistentka vedení
Pavla Houšková 241 480 613 +420 736 646 566 houskova@drmax.cz
Provozní ředitel
Mgr.Tomáš Slechan +420 736 776 459 slechan@drmax.cz
Technický ředitel
Ing.Dalibor Král 241 480 089 +420 739 587 844 kral@drmax.cz
Technický manažer
Tomáš Jáchim +420 733 598 954 jachim@drmax.cz
Obchodní ředitel
Mgr.Luboš Korbelář 241 480 121 +420 739 683 524 korbelar@drmax.cz
Mgr.Jana Adamcová Marketing manager adamcova@drmax.cz
Obchodní a marketingový specialista
Petra Labudová 241 480 121 +420 736 757 940 labudova@drmax.cz
obchodní a marketingový asistent
Bc.Lucie Panchartková 241 480 121 +420 734 350 094 panchartkova@drmax.cz
Obchodní analytik
Ing. Monika Novotná 241 480 121 +420 774 766 826 novotna@drmax.cz
Projekt manažer
PharmDr.Janka Tóthová +420 731 643 729 tothova@drmax.cz
Interní auditorka
Jana Josífková +420 733 610 159 josifkova@drmax.cz
Akviziční ředitel
Ing.Vladimír Pelán +420 736 642 069 pelan@drmax.cz

Kancelář Brno
Finanční ředitel
Ing.Tomáš Kořenek 549 523 383 +420 737 206 454 korenek@drmax.cz
Technický manager
Libor Dundáček +420 736 537 458 dundacek@drmax.cz
Personální ředitelka
Mgr.Ing.Silvie Schrottová 549 523 398 +420 739 603 521 schrottova@drmax.cz
Vedoucí mzdové účtárny a personálního oddělení
Ivana Majdová 541 420 144 +420 732 222 020 majdova@drmax.cz
Mzdová účetní
Jitka Heroutová 541 420 143 heroutova@drmax.cz
Mzdová účetní
Renata Šteflová 541 420 142 steflova@drmax.cz
Personalistka
Ing.Irena Mozgová 511 133 080 +420 739 588 323 mozgova@drmax.cz
Personalistka
Jitka Voždová 541 420 141 +420 734 353 995 vozdova@drmax.cz
Administrativní pracovnice
Renata Plačková 549 523 381 +420 774 766 822 plackova@drmax.cz
IT ředitel
Mgr.Petr Bolom +420 731 201 347 bolom@drmax.cz
IT specialisté
Vladislav Tvarůžek +420 737 208 020 tvaruzek@drmax.cz
Ladislav Dubina +420 739 636 248 dubina@drmax.cz
Akviziční manager
Ing.Daniel Vorobeľ +420 604 264 552 vorobel@drmax.cz
Hlavní účetní
Ing. Čeněk Bidman 549 523 397 +420 775 266 135 bidman@drmax.cz
Finanční controller
Ing. Jan Drábek +420 731 643 743 drabek@drmax.cz
Finanční controller
Ing.Jana Vykydalová 549 523 382 vykydalova@drmax.cz
Finanční účetní
Naděžda Říhová 549 523 388 rihova@drmax.cz
Účetní :
Helena Bucharová 549 523 393 bucharova@drmax.cz
Jana Cvečková 549 523 386 cveckova@drmax.cz
Věra Dundáčková 549 523 384 +420 604 224 909 dundackova@drmax.cz
Lucie Havlíková 549 523 391 havlikova@drmax.cz
Dana Jarolíková 549 523 394 jarolikova@drmax.cz
Ing.Iveta Koplíková 549 523 389 koplikova@drmax.cz
Ing. Jitka Novoměstská 549 523 390 novomestska@drmax.cz
Iveta Rössová 549 523 387 rossova@drmax.cz
Jana Řihánková 549 523 385 rihankova@drmax.cz
Hana Sichlerová 549 523 395 sichlerova@drmax.cz
Jitka Tomanová 549 523 392 tomanova@drmax.cz

K tomu take cca 900 zaměstnanců lékáren a dalších združení společnosti. [11]


3.2 Benefity zaměstnanců
Jako první bendit je pro zaměstnance zázemí prestižní české společnosti s klíčovým postavením na trhu. S tím jsou spojené i nadstandardní platové podmínky (odvíjené od schopností a dosaženého odborného vzdělání) a sociální výhody. Také společnost nabízí možnost systematického vzdělávání s finanční patricipací zaměstnavatele. Umožňuje perspektivu profesního a kariérového růstu a práci v moderním pracovním prostředí.
Dalším benefitem společnosti pro zaměstnance je příspěvek na stravu, ubytování či cestovné. Všechny tři příspěvky jsou pro každého zaměstnance ve stejné cenové relaci.
Zdarma poskytuje pracovní oděv a další firemní benefity, které jsou spojeny s pevnou i flexibilní pracovní dobou. Vše je na základě dohody. Společnost se snaží vyhovět ke spokojenosti svých zaměstnanců i své vlastní, aby uspokojit své cíle, kterými je spokojený zákazník.
Odborná školení a semináře pro každého zaměstnance je téměř povinností. Také vede linku a internetové stránky pro odborné poradenství. [12]

3.3 Odbory v obchodním řetězci
Obchodní řetězce na svých ani jiných internetových stránkách informace o odborových organizací neuvádí a i po e-mailové komunikaci mi je odmítl sdělit.


4.  Provozovny obchodního řetězce
4.1 Počet provozoven
Po celé republice je celkem 177 lékáren společnosti Dr. Max. Seznam je rozřazen podle krajů:

Praha
Žatecká 41/4, Praha 1
Veronské náměstí 403, Praha 10
Vojtíškova 1783, Praha 11 - Chodov
Anny Drabíkové 534/1, Praha 11 - Háje
U Plynárny 64, Praha 4 - Michle
Pod hranicí 1344/15, Praha 5 - Stodůlky
Řevnická 1/121, Praha 5 - Zličín
Voctářova 2401/8, Praha 8 - Libeň
Vodičkova 40, Praha 1

Středočeský kraj
Červené Vršky 2217, Benešov
Obchodní 250, Beroun
Kostelecká 1959, Brandýs nad Labem
Italská 50, Kladno
Benešova 1000, Kolín 2
Ortenova 188, Kutná Hora
Bezručova ul., Mělník
U stadionu 1276/11, Mladá Boleslav
Husova 622, Příbram VI
Štefánikova 247/28, Říčany u Prahy
Ouvalova 1844, Slaný
Tř. Václava Klementa 1459, Mladá Boleslav

Plzeňský kraj
Rokycanská 1424/128, Plzeň
Náměstí Republiky 11, Tachov
Hornická 1596, Tachov
Přimdská 501, Bor u Tachova
Malé náměstí 105, Rokycany

Karlovarský kraj
Pivovarská 2396/21, Cheb
Dragounská 6/2529 (OC Dragoun), Cheb
Kpt. Jaroše 375/1, Karlovy Vary
Chebská 713/16A, Mariánské Lázně

Jihočeský kraj
Na Sádkách 1444, České Budějovice
České Vrbné 2327, České Budějovice
Jáchymova 903, Jindřichův Hradec
U Nádraží 1043/1, Písek
Katovická 1303 (OC Strakonice), Strakonice
Volgogradská 2972, Tábor
ul. Sakařova 756, Týn nad Vltavou
B. Němcové 1489, České Budějovice
Za Krejcárkem 150, Milevsko

Vysočina
Bělohradská, Havlíčkův Brod
Romana Havelky 1241, Jihlava
Dr. Jiřího Procházky 5281/20, Jihlava
Pražská 2276, Pelhřimov
Náměstí 22/24, Velké Meziříčí
Nádražní, Žďár nad Sázavou

Ústecký kraj
Oblouková 1395/4, Děčín
Obchodní zóna 263, Jirkov
Na Průtahu 1960, Kadaň
Českolipská, Litoměřice
Václava Majera 2898, Louny
Kabátnická 1705, Most
Budovatelů 1877, Most
Lipová 807/14, Most
Bohosudovská 1882, Teplice
Okružní 3368/7, Ústí nad Labem
Kadaňská 3034, Žatec

Liberecký kraj
Mimoňská 3090, Česká Lípa
U Kostela 4754/37, Jablonec nad Nisou-Mšeno
Polní 622/27, Liberec
Dr. Milady Horákové 586/90, Liberec - Rochlice
28.října 1000, Turnov

Královehradecký kraj
Preslova 2658, Dvůr Králové nad Labem
Pilňáčkova 436/11, Hradec Králové
Riegrova 1148, Jičín
Polská 379, Náchod - Běloves
ul. Horská 647, Trutnov
Dukelská 479, Hradec Králové

Pardubický kraj
SNP 1081, Chrudim
Masarykovo nám. 55, Chrudim
Jiřího z Poděbrad 2593, Pardubice
Bělehradská 660, Pardubice
Antonína Slavíčka, Svitavy
T. G. Masaryka 125, Ústí nad Orlicí

Jihomoravský kraj
Seifertova 6a, Blansko
Kamenice 1a, Brno - Bohunice
Sportovní, Brno - Královo pole
Bubeníčkova 2688/1, Brno - Židenice
Konečná 4, Hodonín
Dvořákova 4115/6, Hodonín
Kostelní 1407, Strážnice
Cukrovarská 492/4, Vyškov
Dukelských bojovn.3632/156, Znojmo
Jarošova 1234/2, Znojmo
U pošty 14, Brno - Starý Lískovec

Zlínský kraj
ul. Města Mayen 1496, Uherské Hradiště
Vlčnovská, Uherský Brod
U Nákladního nádraží 848, Valašské Meziříčí
Mostní 102, Valašské Meziříčí
Jasenická ul. 301, Vsetín
Sokolská 5300, Zlín
Tyršovo nábřeží 5498, Zlín

Moravskoslezský kraj
Třída Práce 1960/1, Bruntál
Ostravská 2030, Český Těšín
Revoluční 3470, Frýdek Místek
Příbroská 2270, Frýdek Místek - TESCO
U Stadionu 1640/1, Havířov - Podlesí
Před Tratí 891, Havířov - Prostřední Suchá
Štefánikova 1410/18d, Kopřivnice
Opavská 1132/14, Krnov
Bohuslava Martinů 2097/30, Nový Jičín
Hlučínská 1605/49, Opava - Kateřinky
Vítkovická 3278/3, Ostrava
Grmelova 2032/2, Ostrava - Mariánské Hory
Polská 6191/21, Ostrava - Poruba
Výškovická 3086/44, Ostrava - Zábřeh
Pavlovova 2624/29, Ostrava - Zábřeh

Olomoucký kraj
Bělotínská, Hranice na Moravě
Pernštejnské nám. 110, Hranice na Moravě
Fučíkova 3, Jeseník
Obvodová 3313/13B, Kroměříž
Náměstí Míru, Kroměříž
Štursova 1124/3, Olomouc
Okružní 4262, Prostějov
Konečná 2 (OC TESCO), Prostějov
Vítězná 2886, Šumperk
Plumlovská 4210, Prostějov

4.2 Typ provozoven
Akciová společnost Česká lékárna pod kterou spadají malé firmy (lékárny s obchodním návem Dr. Max) zaměřující se na prodej farmaceutických přípravků, léčiv a kosmetických výrobků.

4.3 Prodejní doba
Otevírací doba : Po - So : 7.00 - 20.00 hodin
Ne a Sv : 8.00 - 20.00 hodin

Minimální otevírací doba u obchodního řetězce Dr. Max je určena hranicí 12 hodin. ]

4.4 Nabízené služby
Činnosti firmy se zaměřují na prodeje, distribuce a provozování: Zdravotnictví, Sociální zařízení a služby, Léčiva, či speciální přípravky -
Provozování
- lékáren
- internetového obchodu
Dr. Max Lékárna Vám nabízí přehledný výběr a trvale nízké ceny. V kamenné i internetové ékárně máme většinu sortimentu skladem, expedice provádíme do 3 pracovních dnů od objednání. Nabízíme dodání produktů na dobírku za výhodných podmínek. Při registraci do naší lékárny můžete získat mnoho výhod. Pravidelně pro Vás chystáme cenově zajímavé nabídky z našeho širokého sortimentu.
V internetové lékárně jsou volně prodejné léky, vitamíny a minerály, sportovní výživu a potravinové doplňky a přípravky pro péči o vaše zuby. Součástí sortimentu lékárny je také dětská a kojenecká výživa, kosmetika, přírodní léčiva, produkty na léčbu poruchy erekce a stále žádanější kloubní výživa, prášky a diety na hubnutí, lubrikační gely a tlakoměry. [15]

10 výhod při nákupu v lékárnách Dr.Max:
• Trvale nízké ceny celého sortimentu včetně léků a jejich doplatků
• Bonus 5 Kč za každý recept
• Bonus 10 Kč za každý recept pro držitele klientské karty Dr.Max
• Lékárníci Vám ochotně poradí, jak s předepsanými léky nakládat a čeho se vyvarovat
• Lék, který není výjimečně na skladě, ihned objednáme a nejpozději do druhého dne bude pro Vás připraven v lékárně
• Otevřeno nejméně 12 hodin denně, sedm dní v týdnu v každé lékárně • Snadný vstup do lékárny
• Jednoduchá orientace díky zařazení sortimentu do tématických regálů
• Akční slevy na vybraný sortiment každý měsíc • Pravidelné rozšiřování sortimentu o novinky. [10]



5.  Hospodářské výsledky řetězce
Obchodní řetězce Dr. Max je už od samotného začátku rozvíjející se firmou s velkou prosperitou a skvělými výsledky na trhu. Díky skvělé propagaci, nízkým cenám a široké škále zajímavých nabídek pro zákazníky si za pár let vybudovala vedoucí postavení na trhu. I když své zisky neuveřejňuje je zřejmé, že je velmi silnou společností.

Inzerované výsledky řetězce:
(Samotný řetězce tyto informace nezveřejňuje.)

Ztráty lékáren Dr. Max spojené s kompenzací poplatků překročily 100 milionů Kč
Kompenzace poplatků formou bonusu je v lékárnách Dr. Max reakcí na nevybírání poplatků krajskými zařízeními, a tím i na diskriminující podmínky, které pro pacienty díky krajům trvají již od ledna 2009.

Kompenzace poplatků ale pro lékárny Dr. Max, na rozdíl od krajských zařízení, znamená, že část z ceny léku doplácejí za pacienta ze své marže, v mnoha případech i na úkor ztráty. Takto vzniklou škodu však nekompenzují lékárny Dr. Max zvýšením cen a doplatků, jak se to často děje v některých jiných lékárnách, ale z příjmů lékárny. Za rok 2009 dosáhla tato ztráta v celé síti více než 100 milionů korun.

"Kompenzace regulačních poplatků, pokud ji nemá zaplatit pacient na vyšších cenách a doplatcích, je možná pouze z regulované marže lékárny. Ta se v některých případech dostává díky kompenzaci až v plné výši poplatků do záporných hodnot. Naše odhady, že by tato ztráta mohla do konce roku 2009 přesáhnout 100 milionů korun, se naplnily," vysvětluje generální ředitel sítě Dr. Max Ing. Pavel Vajskebr.

Kromě úspory za regulační poplatky ušetří navíc pacienti v lékárnách Dr. Max díky snížení cen tisíce nejprodávanějších léků, ke kterému přistoupila síť Dr. Max od 1.1.2010.
"Janotův balíček úspor znamená pro pacienty po 1. 1. 2010 paradoxně navýšení doplatků u mnoha léků. Od 1.ledna se sice snížily ceny léků a o stejné procento i jejich úhrady, ale mnohé lékárny mohou až do 1.4. stále prodávat tyto léky za staré, tedy vyšší ceny a při současném snížení úhrad od zdravotních pojišťoven u těchto léků pak pacienti musí nutně doplatit více. Tuto pro pacienty nevýhodnou situaci jsme vyřešili ve všech našich 142 lékárnách celoplošným snížením cen tisíce nejprodávanějších léků. Ceny léků jsme přitom snížili na úkor naší regulované přirážky a naše ztráty se tak od 1.ledna navýšily o další téměř 3 miliony korun," doplnil Ing. Vajskebr.

Situace kolem poplatků je už více než rok nepřehledná, komplikovaná a nevýhodná především pro pacienty. Další komplikace způsobily i změny v souvislosti s Janotovým úsporným balíčkem.

"Po dobu, po kterou budou nevybírat regulační poplatky krajská zařízení, budeme i v našich lékárnách nadále nabízet pacientům kompenzaci poplatků formou bonusu a zároveň v souladu s naší dlouhodobou strategií i trvale nízké ceny a doplatky. Nicméně i naším přáním je, aby se situace s poplatky co nejdříve vyřešila. Řešení je ale nyní v rukou politiků," řekl na závěr Ing. Vajskebr. [16]

5.1 Maloobchodní obrat řetězce
Roční brat: :  Od 100 do 500 mil. EUR
V přepočtu okolo 5 MLD Kč. [11]
(Více informací o obratu řetězce není známo)

6.  Postavení a ocenění řetězce
6.1 Postavení řetězce
Síť lékáren Dr.Max je největší společností na trhu lékáren v ČR. Jejím většinovým majitelem je česko- slovenská společnost Česká lékárna, a.s. Provozuje internetovou lékárnu. [6]

Lékárenské konkurenční sítě v ČR:
- Europharm a.s. (asi 84 lékáren v r. 2009)
- Lékárny Lloyds (asi 50 lékáren v r. 2008)
- Eurolékárna s.r.o. (32 lékáren v r. 2008)
- Schlecker lékárny (6 lékáren v r. 2007)

6.2 Získaná ocenění
Ocenění MF DNES pro odbornou způsobilost personal

Známka testu: 1,0 a tím nejlepší ocenění v průzkumu MF DNES:
Nejlepší výsledky v anketě „Pozor! Lékárníci radí často špatně“ mediálního deníku MF DNES ze dne 27. 11. 2008 získala Lékárna U Nemocnice, České Budějovice, ulice B. Němcové obchodní řetězce Dr. Max. Deník se vybraných 14 lékáren (ze všech obchodních řetězců v České republice) dotazoval na 5 otázek ohledně odborné znalosti léků a k nim potřebných znalostí.

Media: MF DNES, 27/11/2008
National nominee for Czech Republic
Téma: Nevhodné kombinace léků, které lékárníci doporučili lidem v testu MF DNES, mohou
pacienty i zabít. [17]


7.  Vztah řetězce s okolím
7.1  Vztah s okolím řetězce
Vztahy s okolními řetězci bych označila za velmi rozporuplné. Konkurovat tomuto obchodnímu řetězci může z níže jmenovaných každy kvalitou a množstvím sortimentů a služeb, ale nikoli cenou. Od čehož se také odvíjí postavení sítě Dr. Max ne trhu. V ceně se jí soukromé lékárny vžádném případě nemohou rovnat.

Lékárenské konkurenční sítě v ČR:
- Europharm a.s. (asi 84 lékáren v r. 2009)
- Lékárny Lloyds (asi 50 lékáren v r. 2008)
- Eurolékárna s.r.o. (32 lékáren v r. 2008)
- Schlecker lékárny (6 lékáren v r. 2007)

Na trh s léky, v němž se loňský rok protočilo nejméně šedesát miliard korun, vstoupil OŘ Dr. Max. jako velmi konkurence schopný řetězec. Funguje jako skutečná síť, takže nabídne nejnižší ceny. Hlavní předností je nejméně dvanáctihodinová otevírací doba po sedm dní v týdnu, kterou nabízí velmi málo českých lékáren.
Přes osmdesát lékáren v tuzemsku provozuje největší konkurenční společnost Europharm. V ní nedávno získal podíl 17 procent velkododavatel léků, firma Phoenix.
Právě velkodistributoři - v Česku jsou jen čtyři a Phoenix je největší - přitom podle odborníků mají šanci uspět na dnešním trhu. Přestože Europharm má na trhu s léčivy větší zkušenosti a pestřejší historii, stále se rozvíjející OŘ Dr. Max nemůže cenově srovnávat. V lékárnách Dr. Max se lidé nemusí obávat ani poplatků ani zdražování. [18]

7.2  Vztah s dodavateli
Tyto informace nejsou na internet ani po dohodě s řetězcem dostupné.

7.3  Vztah s územní samosprávou (městem, krajem)
Tyto informace nejsou na internet ani po dohodě s řetězcem dostupné.


7.4  Vztah s okolím – podpořa oboru
Dr. Max – podpora studentských aktivit
I. Ceny Nadace Penta
- Nejlepší diplomová práce z každého z ústavů fakulty (finanční odměna 10.000,- vítězi)
- Od roku 2009 rozšíření podpory za nejlepší doktorandské práce ústavu
II. Podpora diplomových prací
- Nabídka možnosti použít soubory dat o diagnóze a preskripci pro vypracování diplomových prací
III. Pilotní projekt „Konzultační box v lékárně“
- Pilotní projekt rozšířeného poradenství v lékárně Dr.Max v Olomouci
- Vzniká rigorózní práce o správném dávkování léčiv a racionální terapii
civilizačních chorob, kde sběr dat a zpětná vazba pacientům probíhá v
rámci konzultačního boxu

Dr. Max – podpora zahraničních aktivit
- Podpora účasti studentů farmacie na konferencích v zahraničí
- letos konference v Dubrovníku o farmaceutické péči – finanční podpora výjezdu skupiny brněnských studentů
- chceme i nadále podporovat získávání zkušeností a náhledu na farmacii v zahraničí českým studentům

Dr. Max – podpora zahraničních aktivit
- Podpora stáží zahraničních studentů u Dr.Maxe
- naše lékárny se letos poprvé zapojily do programu SEP (Student Exchange Program) -ve spolupráci se Spolkem českých studentů farmacie, který program SEP v ČR zajišťuje, jsme letos v našich lékárnách umožnili absolvovat měsíční stáž několika zahraničním studentům
- Recipročně mohou čeští studenti absolvovat zahraniční stáž
- Díky rozsáhlé síti lékáren a množství odborného personálu máme možnost tyto aktivity i nadále prohlubovat


Dr. Max – podpora zahraničních aktivit
- Podpora výjezdu člena Spolku Českých studentů Farmacie na 55th Annual IPSF (International Pharmacy Students Federation) Congress v Indonézii během léta 2009
(Kongres je shromážděním pravomocných delegátů všech členských zemí a zde se hlasuje o stavu a budoucnosti celé federace a probíhá mimo jiné i spoustu vzdělávacích worshopů pro studenty farmacie)
- Díky mezinárodnímu působení Dr.Maxe v Polsku a na Slovensku zajistíme zájemcům z Vašich řad možnost absolvování praxe v lékárnách naší sítě v zahraničí

Možný rozvoj spolupráce s Dr.Maxem
- Nabízíme participaci vrcholových managerů z České lékárny na seminářích s orientací na praktický provoz lékárenských sítí
- Uvítali bychom zapojení odborníků z farmaceutické fakulty v rámci přípravy edukačních plánů pro naše lékárníky
- Zpětná vazba ze zahraničních stáží formou příspěvku studentů do našeho firemního časopisu
- Podpora studentských aktivit formou finanční a organizační Participace  [19]

7.5  Vztah s neziskovými organizacemi
Tyto informace nejsou ne internet ani ve informačních knihách řetězce uveřejněny.



8.  Zajímavosti uveřejněné o řetězci
VZP prošetřuje lékárny Dr. Max kvůli kompenzaci regulačních poplatků.

VZP zkoumá lékárny sítě Dr. Max, zda věrnostní systém lékáren, který zákazníkům kompenzuje vyplácení regulačního poplatku, není v rozporu se zákonem. (Ilustrační foto:
PRAHA / 09:59, 13. 08. 2009
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zkoumá lékárny sítě Dr. Max, zda věrnostní systém lékáren, který zákazníkům kompenzuje vyplácení regulačního poplatku, není v rozporu se zákonem. Agenturu Mediafax o tom informoval Luboš Korbelář ze společnosti Česká lékárna.
Lékárny Dr. Max podle Korbeláře svým zákazníkům kompenzují po celé republice formou věrnostního bonusu povinné poplatky při vyzvednutí léku. "Výjimkou jsou pak města, kde soud zakázal krajským lékárnám nevybírání poplatků," upozornil.
Podle vyjádření vedení sítě lékáren Dr.Max k porušení zákona nedochází. V praxi to znamená, že tyto lékárny zákonný poplatek od pacienta vybírají, ale pacientům, kteří jsou anebo se stanou držiteli klientské karty
Dr. Max, kompenzuje lékárna tyto poplatky vyplacením věrnostního bonusu v jejich plné výši.
Pro lékárny Dr. Max to ale podle Korbeláře znamená, že část z ceny léku doplácejí za pacienta ze své marže, v mnoha případech i na úkor ztráty. "Takto vzniklou škodu již provozovatel sítě Dr.Max začal vymáhat soudní cestou. Od začátku kompenzace regulačních poplatků tato škoda přesahuje 60 milionů korun," uvedl.
Lékárny prý reagovaly na situaci, která nastala po nevybírání regulačních poplatků krajskými nemocničními lékárnami. „Bohužel musíme napravovat selhání politiků, kteří nezajistili rovné podmínky pro pacienty a lékárny. Proto jsme přikročili ke kompenzaci poplatků v našich lékárnách. Očekáváme zároveň nápravu ze strany státu nebo soudu“, uvedl ředitel společnosti Pavel Vajskebr.
Podle něj je v zájmu lékáren především ochrana svých klientů před diskriminujícími podmínkami v lékárenské péči. "Vždy budeme usilovat o udržení jejich trvalé důvěry v nejvýhodnější podmínky v našich lékárnách,“ dodal Vajskebr.
Za možné řešení řešení celé situace považuje ředitel dohodu politických stran v Poslanecké sněmovně, která povede k jasnému výsledku, například k úplnému zrušení poplatků nebo jejich jasně definovanému
omezení.
Autor: Petr Vlasák [20]


Sezname použité literatury:
[1] Obchodní rejstřík [online]. Stránky obchodního řetězce Dr. Max. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-20] <http://www.drmax-lekarna.cz/vseobecne-obchodni-podminky-nakupni-a-reklamacni-rad/>.

[2] Obchodní rejsřík[online]. Stránky Stránky obchodního řetězce Dr. max. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-05]  <http://ns.compet.cz/ISU/2004/HS/pis17572.html>

[3] Sídlo řetězce [online]. Stránky database Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-20] <http://www.drmax-lekarna.cz/o-nas/>.


[4] Vlastník  [online]. Stránky Stránky obchodního řetězce Dr. Max . Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-20] <http://www.drmax.cz/main.php?page=contacts>.

http://ns.compet.cz/ISU/2004/HS/pis17572.html

[5] Základní kapitál [online]. Stránky obchodního řetězce Dr. Max. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-20] <http://cz.kompass.com/profile_CZ022024_cs/a-gi.html>.

[6] Historie  [online]. Stránky historie obchodního řetězce . Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-20] <http://www.usf.cz/soubory/Dr.Max2008.pdf>.

[7] Vize spolešnosti [online]. Stránky. obchodního řetězce Dr. Max. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-21] http://www.drmax.cz/download/vize-dr-max.pdf

[8] Obchodní značky  [online]. Stránky obchodního řetězce Dr. Max. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-21]  http://www.drmax-lekarna.cz/mapa-stranek.htm

[9] ISO [online]. Stránky . Dostupný ISO z WWW: [cit. 2010-04-21]  <http://www.iso.cz/cs_sel.asp?StartPoz=951&Pocet=50&NormaBox=1&Norma=ISO+900>

[10] Kvalita [online]. Stránky Lokala. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-21] <http://www.lokola.cz/ext/?u=http://www.oc-plzen.cz/cz/obchody-a-sluzby/Dr-Max-Lekarna.php>

[11] Zaměstnanci [online]. Stránky obchodního řetězce Dr. Max. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-21] <http://www.drmax.cz/main.php?page=contacts >

[12] Zaměstnání [online]. Stránky obchodního řetězce Dr. Max. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-21] <http://www.drmax.cz/main.php?page=vacancies>

[13] Provozovny [online]. Stránky obchodního řetězce Dr. Max. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-22] <http://www.lidovky.cz/seznam-lekaren-site-dr-max-dcd-/ln_redakce.asp?c=A090128_184309_ln_redakce_tma>

[14] Otevírací doba [online]. Stránky obchodního řetězce Dr. Max.. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-22] http://www.firmy.cz/detail/2007046-ceska-lekarna-dr-max-benesov.html>

[15] Zaměření sp. [online]. Stránky firem na internetu. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-22] < http://www.zivefirmy.cz/ceska-lekarna_f1108467>

[16] Hospodářský výsledek [online]. Stránky protex- mediální společnosti. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-22] <http://www.protext.cz/zprava.php?id=11812>

[17] Získaná ocenění [online]. Stránky National nominee for Czech Republic, Media: MF DNES, 27/11/2008. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-05] <http://ec.europa.eu/health-eu/doc/jp_cz_art_cs.pdf>

[18] Vztahy [online]. Stránky Hospodářské noviny. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-22] <http://hn.ihned.cz/c1-19560050-miliardy-z-leku-prilakaly-sit-dr-max>

[19] Podpora a vztahy [online]. Stránky USF . Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-22] <http://www.usf.cz/soubory/Dr.Max2008.pdf>

[20] Zajímavosti [online]. Stránky Medisfax. Dostupný z WWW: [cit. 2010-04-22] <http://www.mediafax.cz/domaci/2911292-VZP-prosetruje-lekarny-Dr-Max-kvuli-kompenzaci-regulacnich-poplatku>
Naposledy změněno: pondělí, 27. ledna 2014, 11.57