Dovoz jižního ovoce z Vietnamu
Abschlussbedingungen
DOVOZ JIŽNÍHO OVOCE Z VIETNAMU
Vietnam
Celým názvem Socialistická republika Vietnam, je stát v jihovýchodní Asii ležící na východě poloostrova Zadní Indie při pobřeží Jihočínského moře. Jeho sousedy jsou Kambodža, Čína, Laos. Počet obyvatel dosahuje 86 milionů. Hlavním městem je Hanoj. V zemi vládne komunistická strana, která však dovoluje soukromé podnikání. Oficiálním jazykem je vietnamština.
Geografie
Vietnam má pobřeží dlouhé 3200 km, které má protáhlý a esovitý tvar. S Čínou hraničí na severu s Laosem a Kambodžou na západě. Vietnam je země říčních delt, vysokých hor a pobřežních nížin. Horské svahy jsou porostlé TDL podél Tonkinského zálivu a Jihočínského moře se terén svažuje, severozápad Vietnamu je hornatý a leží zde nejvyšší hora Phansipan.
Vietnam leží v tropickém pásmu, kde je velké množství srážek hlavně v období monzunů a období vysokých teplot. Tato oblast je často postižena ničivými tajfuny. Avšak vesnice chrání řada vybudovaných mořských hrází.
Hospodářství
Významnou roli v národním hospodářství hraje zemědělství - zaměstnává 55,6 % ekonomicky aktivního obyvatelstva. Mezi hlavní produkty patří rýže (5. místo na světě v produkci, 1. místo ve vývozu), káva (2. místo na světě v produkci), pepř, ořechy kešu, krevety. Zároveň má na svém území největší světovou zásobu černého uhlí o velikosti 1 240 000 000 tun – dosud téměř netěženou. Zvolna se rozvíjí cestovní ruch. Země je bohatá jak na kulturní, tak na přírodní bohatství, na své si přijdou i milovníci sportu. Vietnam patří mezi prioritní země české zahraniční rozvojové spolupráce. České projekty se soustředí na čtyři hlavní sektory: ochrana životního prostředí, sociální ochrana obyvatelstva, rozvoj venkova a zemědělství, boj proti kriminalitě (zejména obchodu s lidmi), ekonomicko-průmyslový rozvoj.
Vývoz ovoce
Ovoce a zelenina
Vietnamci používají téměř výhradně syrovou zeleninu, jelikož je k dispozici po celý rok a není nutné ji zmrazit nebo konzervovat. Totéž platí i o ovoci. Z těch méně známých druhů upozorněme na zelené dračí ovoce, jujubu, khaki, dračí oko, mangostýn, anona, kumkvaty, pomelo (druh grapefruitu), exotický druh třesně tzv. vodní jablko. Za ochutnání stojí salát z banánových květů či manga, lotosové a bambusové výhonky či vývary s karambolou a ananasem.
Vietnam vyváží ovoce do mnoha zemí po celém světě, ale skutečná produkce ovoce vývozu je stále velmi slabá ve srovnání s vývozním potenciálem.
Kvůli hospodářské krizi a mnoha překážkám, jakými jsou například předpisy o bezpečnosti potravin (FSH) na zahraničních trzích, se vývoz ovoce v roce 2009 snížil o 20% až 30%.
I přesto, že Vietnam vyváží ovoce do více než 50 zemí, včetně do Číny, Japonska, Spojených států, nemůže v tomto ohledu konkurovat velkým vývozcům z ostatních zemí. Může však nabídnout jiné exotické druhy ovoce, které jiné země nemají. Jsou jimi například chlebovník, zlatolist (mléčné jablko), rambutan,kaki,liči aj.
V roce 2009 činil vývoz ovoce pouhých 350 milionů. Letošní rok očekává zvýšení na 400 milionů, přičemž vývozní potenciál je pořád stále velký. Proč? Protože v současné době je ovoce ve Vietnamu jen v malé intenzivní oblasti, a není zde úzké propojení mezi podniky a zemědělci. I z tohoto důvodu nesplňuje kvalita ovoce požadavky velkých exportních zakázek. Kromě toho jsou ceny ovoce v porovnání s Thajskem či Čínou, poměrně vysoké a nelze v tomto ohledu konkurovat s ostatními zeměmi.
Je nutné změnit mnohé věci a přijmout reformy, které by mohly posílit konkurenceschopnost vývozu. Musí se více investovat do produkce, výstavby silnic a dálnic, dále rozšířit a posílit obchodní vztahy s ostatními zeměmi. Zvláště důležité je rychle podepsat dohodu SPS, aby se mohlo vyvážet do Spojených států, Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a zejména na trhy EU.
Ovoce, které se vyváží na evropský trh:
1. Liči
Liči je plodem stálezeleného majestátného stromu, který může dorůstat 15 – 20 m a dožít se i přes 200 let. Pro snazší sběr ovoce se však udržuje řezem na výšce okolo 6-10 m. List je poněkud kožovitý, mladé listy mají načervenalou barvu, starší jsou tmavě zelená na svrchní, a šedo-zelené na spodní straně.
Čerstvé liči udrží barvu a kvalitu maximálně 5 dnů po otrhání, proto se kompotuje nebo suší. Ovoce se kompotuje oloupané, je nakládáno do sladkého nálevu s obsahem kyseliny vinné a kyseliny citrónové. Pro vývoz a pultový prodej se neoloupané liči suší, napřed se blanšíruje, pak se namáčí do disiřičitanu draselného a kyseliny citronové a nakonec se suší na slunci nebo elektricky.
2. Rambuta
Rambutan jsou kulovité až oválné červené plody pokryté měkkými ostny pocházející ze stromu Nephelium lappaceum. Pod pevnou slupkou se nachází šťavnatý míšek příjemné sladkokyselé, aromatické chuti. Uprostřed plodu bývá oválné hnědé semeno. Vyrůstá na vysokém stromu v dlouhých rozvětvených plodenstvích.
3. Kaki
Kaki je velmi chutné samo o sobě (konzumuje se i se slupkou, jako jablko), další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), pokapat citronovou šťávou a vybírat malou lžičkou.
4. Chlebovník
Je to rostlina bohatá na škrob a před požíváním se opéká, peče, smaží nebo vaří. Takto tepelně zpracovaný připomíná brambory nebo čerstvě upečený chléb (odtud název chlebovník).
Protože stromy chlebovníku rodí běžně jen v určitém období roku, je důležité jejich dobré uskladnění. Jednou z tradičních technik uchovávání je zakopání oloupaných a umytých plodů do jámy vystlané listy. Plody zde pak několik týdnů kvasí a produkují nakyslou lepkavou hmotu. Takto uložené plody mohou vydržet i více než rok. Obsah některých jam byl údajně jedlý i po více než třiceti letech od zakopání.
Tepelně upravený chlebovník se dá buď přímo jíst, nebo použít v různých jiných jídlech. Běžným pokrmem je směs vařené nebo kvašené chlebovníkové kaše a kokosového mléka, zapečená v banánových listech. Celé plody je též možno opékat na otevřeném ohni, následně vydlabat a naplnit jiným jídlem, například kokosovým mlékem, cukrem a máslem, pečeným masem nebo i ovocem. Takto naplněný plod je možno dále tepelně upravovat. Chuť náplně tak pronikne do dužiny chlebovníku.
Použité zdroje:
www.wikkipedia.cz
http://www.klubhanoi.cz/galerie.php?dir=ovoce
Vietnam
Celým názvem Socialistická republika Vietnam, je stát v jihovýchodní Asii ležící na východě poloostrova Zadní Indie při pobřeží Jihočínského moře. Jeho sousedy jsou Kambodža, Čína, Laos. Počet obyvatel dosahuje 86 milionů. Hlavním městem je Hanoj. V zemi vládne komunistická strana, která však dovoluje soukromé podnikání. Oficiálním jazykem je vietnamština.
Geografie
Vietnam má pobřeží dlouhé 3200 km, které má protáhlý a esovitý tvar. S Čínou hraničí na severu s Laosem a Kambodžou na západě. Vietnam je země říčních delt, vysokých hor a pobřežních nížin. Horské svahy jsou porostlé TDL podél Tonkinského zálivu a Jihočínského moře se terén svažuje, severozápad Vietnamu je hornatý a leží zde nejvyšší hora Phansipan.
Vietnam leží v tropickém pásmu, kde je velké množství srážek hlavně v období monzunů a období vysokých teplot. Tato oblast je často postižena ničivými tajfuny. Avšak vesnice chrání řada vybudovaných mořských hrází.
Hospodářství
Významnou roli v národním hospodářství hraje zemědělství - zaměstnává 55,6 % ekonomicky aktivního obyvatelstva. Mezi hlavní produkty patří rýže (5. místo na světě v produkci, 1. místo ve vývozu), káva (2. místo na světě v produkci), pepř, ořechy kešu, krevety. Zároveň má na svém území největší světovou zásobu černého uhlí o velikosti 1 240 000 000 tun – dosud téměř netěženou. Zvolna se rozvíjí cestovní ruch. Země je bohatá jak na kulturní, tak na přírodní bohatství, na své si přijdou i milovníci sportu. Vietnam patří mezi prioritní země české zahraniční rozvojové spolupráce. České projekty se soustředí na čtyři hlavní sektory: ochrana životního prostředí, sociální ochrana obyvatelstva, rozvoj venkova a zemědělství, boj proti kriminalitě (zejména obchodu s lidmi), ekonomicko-průmyslový rozvoj.
Vývoz ovoce
Ovoce a zelenina
Vietnamci používají téměř výhradně syrovou zeleninu, jelikož je k dispozici po celý rok a není nutné ji zmrazit nebo konzervovat. Totéž platí i o ovoci. Z těch méně známých druhů upozorněme na zelené dračí ovoce, jujubu, khaki, dračí oko, mangostýn, anona, kumkvaty, pomelo (druh grapefruitu), exotický druh třesně tzv. vodní jablko. Za ochutnání stojí salát z banánových květů či manga, lotosové a bambusové výhonky či vývary s karambolou a ananasem.
Vietnam vyváží ovoce do mnoha zemí po celém světě, ale skutečná produkce ovoce vývozu je stále velmi slabá ve srovnání s vývozním potenciálem.
Kvůli hospodářské krizi a mnoha překážkám, jakými jsou například předpisy o bezpečnosti potravin (FSH) na zahraničních trzích, se vývoz ovoce v roce 2009 snížil o 20% až 30%.
I přesto, že Vietnam vyváží ovoce do více než 50 zemí, včetně do Číny, Japonska, Spojených států, nemůže v tomto ohledu konkurovat velkým vývozcům z ostatních zemí. Může však nabídnout jiné exotické druhy ovoce, které jiné země nemají. Jsou jimi například chlebovník, zlatolist (mléčné jablko), rambutan,kaki,liči aj.
V roce 2009 činil vývoz ovoce pouhých 350 milionů. Letošní rok očekává zvýšení na 400 milionů, přičemž vývozní potenciál je pořád stále velký. Proč? Protože v současné době je ovoce ve Vietnamu jen v malé intenzivní oblasti, a není zde úzké propojení mezi podniky a zemědělci. I z tohoto důvodu nesplňuje kvalita ovoce požadavky velkých exportních zakázek. Kromě toho jsou ceny ovoce v porovnání s Thajskem či Čínou, poměrně vysoké a nelze v tomto ohledu konkurovat s ostatními zeměmi.
Je nutné změnit mnohé věci a přijmout reformy, které by mohly posílit konkurenceschopnost vývozu. Musí se více investovat do produkce, výstavby silnic a dálnic, dále rozšířit a posílit obchodní vztahy s ostatními zeměmi. Zvláště důležité je rychle podepsat dohodu SPS, aby se mohlo vyvážet do Spojených států, Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a zejména na trhy EU.
Ovoce, které se vyváží na evropský trh:
1. Liči
Liči je plodem stálezeleného majestátného stromu, který může dorůstat 15 – 20 m a dožít se i přes 200 let. Pro snazší sběr ovoce se však udržuje řezem na výšce okolo 6-10 m. List je poněkud kožovitý, mladé listy mají načervenalou barvu, starší jsou tmavě zelená na svrchní, a šedo-zelené na spodní straně.
Čerstvé liči udrží barvu a kvalitu maximálně 5 dnů po otrhání, proto se kompotuje nebo suší. Ovoce se kompotuje oloupané, je nakládáno do sladkého nálevu s obsahem kyseliny vinné a kyseliny citrónové. Pro vývoz a pultový prodej se neoloupané liči suší, napřed se blanšíruje, pak se namáčí do disiřičitanu draselného a kyseliny citronové a nakonec se suší na slunci nebo elektricky.
2. Rambuta
Rambutan jsou kulovité až oválné červené plody pokryté měkkými ostny pocházející ze stromu Nephelium lappaceum. Pod pevnou slupkou se nachází šťavnatý míšek příjemné sladkokyselé, aromatické chuti. Uprostřed plodu bývá oválné hnědé semeno. Vyrůstá na vysokém stromu v dlouhých rozvětvených plodenstvích.
3. Kaki
Kaki je velmi chutné samo o sobě (konzumuje se i se slupkou, jako jablko), další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), pokapat citronovou šťávou a vybírat malou lžičkou.
4. Chlebovník
Je to rostlina bohatá na škrob a před požíváním se opéká, peče, smaží nebo vaří. Takto tepelně zpracovaný připomíná brambory nebo čerstvě upečený chléb (odtud název chlebovník).
Protože stromy chlebovníku rodí běžně jen v určitém období roku, je důležité jejich dobré uskladnění. Jednou z tradičních technik uchovávání je zakopání oloupaných a umytých plodů do jámy vystlané listy. Plody zde pak několik týdnů kvasí a produkují nakyslou lepkavou hmotu. Takto uložené plody mohou vydržet i více než rok. Obsah některých jam byl údajně jedlý i po více než třiceti letech od zakopání.
Tepelně upravený chlebovník se dá buď přímo jíst, nebo použít v různých jiných jídlech. Běžným pokrmem je směs vařené nebo kvašené chlebovníkové kaše a kokosového mléka, zapečená v banánových listech. Celé plody je též možno opékat na otevřeném ohni, následně vydlabat a naplnit jiným jídlem, například kokosovým mlékem, cukrem a máslem, pečeným masem nebo i ovocem. Takto naplněný plod je možno dále tepelně upravovat. Chuť náplně tak pronikne do dužiny chlebovníku.
Použité zdroje:
www.wikkipedia.cz
http://www.klubhanoi.cz/galerie.php?dir=ovoce
Zuletzt geändert: Montag, 27. Januar 2014, 11:57