RAKOUSKO


Základní údaje

Rozloha: 83.870,95 km2
Hlavní město: Vídeň
Počet obyvatel: 8.265,925 (2008)
Hustota obyvatel: 99/km2
Měna: od 2002 je platidlem EURO, 1 EURO (EUR, €) = 100 EURO CENT
Státní zřízení: spolková republika
člení se na 9 spolkových zemí
a na 99 politických okresů s 2359 obcemi

Ekonomika v Rakousku

Rakousko těží především z turistického potenciálu země - velká část země leží v Alpách, hojně navštěvovány jsou i velká města jako Vídeň, Solnohrad, Linec či Štýrský Hradec. Je to také tranzitní země pro cesty na Balkán a do Itálie. Vídeňské mezinárodní letiště
(VIA - Vienna International Airport) je jedním z největších evropských letišť. V roce 2008 odbavilo 19,7 milionu cestujících, o 7 miliónů cestujících více než pražská Ruzyně.

Významné je i zemědělství, především v úrodné nížině Dolního Rakouska. Pěstuje se zde víno, chovají prasata a dobytek. Průmyslu příliš v zemi není, a pokud ano, jedná se spíše
o lehký.

Elektřina je získávána především z vodních elektráren. Rakušané mají obavy z jaderné energie, kterýžto názor se snaží prosadit i při jednání se svými sousedy, což bývá často předmětem roztržek.

Pracovní a prodejní doba

V pátek odpoledne některé úřady končí dříve. V obchodech je otevřeno ve všední dny
od 9.00 do 19.00, v sobotu od 9.00 do 13.00 (9.00 - 17.00).

Již delší dobu probíhá v Rakousku diskuse o možném prodloužení pracovní doby v obchodní síti na celkový počet 72 hodin týdně. Jaké konečné řešení bude uzákoněno, není jednoznačné. Zákonné předpoklady k prodloužení otevírací doby existují. Využívání tohoto zákona je ale zatím spíše sporadické. Například ve vídeňské oblasti se prodloužila otevírací doba některých větších obchodů ve čtvrtek až do 22.00 a v sobotu do 17 až 18 hodin.

Svátky

Katolické svátky jsou proto uznávány jako oficiální svátky v celé zemi. Z celkového počtu obyvatel Rakouska 8,1 miliónu se hlásí k římskokatolické církvi 78 procent, evangelíků je pět procent. Volné dny jsou proto ve dnech státních svátků a náboženské svátky jsou výlučně křesťanské. Stává se skoro pravidlem, že svátky jsou spojovány s víkendem tím, že si lidé vezmou dovolenou v pracovní den mezi nimi.

Znalost místních zvyklostí je důležité pro obchodní kontakty
Rakouští obchodní partneři jsou zpravidla příjemní, otevření, ale zároveň věcní, vědí, čeho chtějí dosáhnout a mají předem informace o firmě, se kterou se rozhodnou jednat. Rakušan bývá sebevědomý. Je ochoten přistoupit na kompromisy, ale zná dobře jejich hranice.

Rakušané umí vytvořit pro jednání dobré prostředí. Jsou dobří hostitelé a rozhovory mimo jednání jsou pokračováním procesu nastolení nebo prohloubení důvěry. Často bývá připomínána společná historie (v kladném slova smyslu).

Jako jednací jazyk používají Rakušané přirozeně nejraději němčinu. Dá se říci, že téměř považují za samozřejmost, že Čech německy rozumí. Nutno ovšem podotknout, že rakouská
a obzvláště vídeňská němčina se od spisovného jazyka dost liší a ne vždy partneři berou ohled na schopnost cizince porozumět dialektu. Zejména vysokoškolsky vzdělané společenské kruhy ovládají angličtinu, popř. francouzštinu. Ovšem cestu k srdci Rakušana si otevřete spíše použitím němčiny. V příhraničí a ve Vídni se často stane, že Rakušan mluví nebo rozumí česky.

Zvyk používání titulů je zde zakonzervován z dob monarchie. Lze však říci, že ve firemním styku se toto - někdy až přehnané - titulování tolik nepoužívá a mladší generace si na něm již tolik nezakládá.

Na jednání je nutné se ohlásit s dostatečným předstihem. Nejvhodnější doba je mezi
09:00–11:00 dopoledne a odpoledne mezi 14:00–15:30. Po 11:00 evokujete pozvání na oběd. Neohlášené návštěvy jsou nevhodné. Dochvilnost při jednání bývá samozřejmostí. Zpoždění ze strany partnera je třeba vysvětlit. V případě, že nebude moci termín dodržet, je třeba včas na to upozornit a dohodnout nové jednání.

Rakušané jsou v naprosté většině katolíci. Lze konstatovat, že pro ně jsou domov, rodina
a práce na prvních místech žebříčku hodnot. Znatelně vyšší respekt než u nás je zde
k zákonům a dalším právním normám, úřadům a úředníkům, institucím a ochráncům pořádku.

Rakouští obchodní partneři se dobře oblékají a značkové oblečení je pro ně standart. Dbají pečlivě i na svoji úpravu. Při jednáních je však možné se setkat i s partnery oblečenými méně formálně (převážně mladší generace).

Obvyklou dobou oběda je čas mezi 12:30–14:30, večeře po 19. hodině. Pozvání do rodiny
je poměrně řídký jev.

Dá se říci, že dávnou slávou monarchie se v Rakousku stále žije. Navíc ji lze potkat doslova na každém kroku. Rakušané jsou zvyklí žít a jednat s cizinci, vždyť i dnes jich v Rakousku žije skoro 10 % a samotná Vídeň má jasný multinárodnostní původ. Citlivou je pro Rakušany otázka historického hodnocení role Rakouska za 2. světové války. Kulturní zvláštností
je obrovské kulturně-historické bohatství a dědictví samo o sobě. Velké množství divadel, operních scén, muzeí, výstav a jejich vernisáží i jejich návštěvnost je v porovnání s řadou zemí nesrovnatelně vyšší. Kulturní vzdělání a zájmy patří ke společenským povinnostem, jako pro občany sousední země, navíc s dlouhou společnou minulostí, by pro nás mělo být jakousi nepsanou samozřejmostí znát základy naší společné i nedávné historie. Zvýší to naši autoritu v očích partnera, a tato skutečnost může také napomoci vytvoření ovzduší důvěry při jednání.

Obchodní řetězce
Potravinové řetězce:
 Norma
- Je diskontní prodejce potravin, který má v Rakousku 13 poboček a jejich otevírací doba je PO – PÁ 8:00 – 19:00, SO 8:00 – 17:00, NE zavřeno.
 Julius – Meinl
- Julius Meinl je předním výrobcem a prodejcem kávy, gastronomické a jiné potraviny, potravinářské výrobky, se sídlem ve Vídni.
 Interspar
- Jednou ze zemí, kde je SPAR neobyčejně úspěšnou firmou, je náš jižní
soused – Rakousko. SPAR tam byl založen v roce 1954 a dnes je jedním
z největších obchodních řetězců s téměř 30% podílem na rakouském trhu.
- V Rakousku má Interspar 53 poboček, jejichž otevírací doba je
PO – PÁ 7:30 – 19:30, SO 7:30 – 18:00, NE zavřeno.

Hobbymarkety:
 Bauhaus
- Patří k nejvýznamnějším obchodním koncernům branže "Do-it-yourself."
- Počet poboček je v Rakousku celkem 21 a jejich provozní doba je v pracovní dny 8:00 – 19:30, SO 8:00 – 18:00, NE zavřeno.
 Obi
- Je obchod se stavebninami a potřebami pro všechny, které mají kutilství jako práci, či jen jako koníček.
- Celkový počet filiálek v Rakousku je 33 a otevírací doba je různá, dle jednotlivých spolkových zemí. Nejdříve však otevírají v 7:00 a končí nejpozději v 19:00, v NE je zavřeno.

Obchodní dům pro domácnost:
 Ikea Group
- Vizí v IKEA je přispívat k lepšímu každodennímu životu mnoha lidí. Jejich obchodní myšlenka tuto vizi realizuje tím, že nabízí široký sortiment výrobků pro zařízení domácnosti s dobrou funkcí a designem za ceny tak nízké, aby si je mohlo dovolit co nejvíce lidí.
- Tento obchodní dům je umístěn především v hlavních městech spolkových zemí, dohromady jich zde nalezneme 7 a jsou nám k dispozici od 8:30, kdy začínají snídaně, obchod je otevřen od PO – PÁ 9:00 – 21:00, SO 9:00 – 18:00,
NE zavřeno.

Velkoobchod:
 Metro Cash & Carry GmbH
- Makro Cash & Carry ČR bylo založeno jako dceřiná společnost firmy SHV Makro. K 1. lednu 1998 převzala veškeré velkoobchodní aktivity společnosti SHV Makro v Evropě firma METRO AG.
- V Rakousku je těchto velkoobchodů 12 a mají otevřeno PO – PÁ 6:00 – 22:00, SO 8:00 – 18:00, NE zavřeno.

Řetězec s elektrospotřebiči:
 Okay
- Je maloobchodní řetězec s domácími spotřebiči a elektronikou, realizuje celosvětově úspěšný diskontní prodej, nabízí zboží za bezkonkurenční ceny
a předvybrané zboží s nejlepším poměrem cena/výkon.
- Na rakouském trhu nalezneme celkem 8 prodejen, které jsou nám k dispozici
PO – PÁ 9:00 – 18:00, SO 9:00 – 17:00, NE zavřeno.

Čerpací stanice:
 OMV Aktiengesellschat
- Je přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evropě a je jednou
z největších rakouských průmyslových společností zalistovaných na burze.
- Na cestách Rakouskem můžeme narazit na více než 400 čerpacích stanic
a zákazníkům OMV je navíc vedle pohonných hmot a maziv k dispozici také mytí vozidel, občerstvení, osvěžení a široké spektrum doplňkových servisních služeb.
- Provozní doba OMV se zde liší, některé mají otevřeno nonstop 7 dní v týdnu, některé PO – NE 6:00 – 22:00.
 Royal Duch Shell
- Zkráceně označovaná jen Shell, je mezinárodní britsko-nizozemská globální petrolejářská akciová společnost s obchodními aktivitami ve více jak 140 zemích světa.
- Společnosti skupiny Shell Group spojuje energie, kterou vyrábějí, zpracovávají
a distribuují.
- Tyto čerpací stanice mají otevírací dobu též různou, některé jsou otevřeny
24 hodin denně a jiné PO – NE 8:00 – 22:00 a cekem jich v Rakousku můžeme nalézt 337.

Naposledy změněno: pondělí, 27. ledna 2014, 11.57