3. Postoje

3.4. Stereotypy a předsudky

Stereotypy a předsudky jsou postoje, které silně působí v hodnocení a vytváření vztahů s druhými lidmi. Typické pro ně jsou

  • velmi silný emocionální náboj
  • relativně málo informací o daném předmětu

definice Předsudek je výsledkem předsouzení - o předmětu je souzeno předčasně nebo bez přiměřené znalosti. Předsudky jsou nejčastěji negativní, ale mohou být i pozitivní.

definice Stereotyp je definován jako představa nebo idea obecně přijímaná skupinou nebo společností, která je ze své povahy neměnná a vztahuje se k sociální, kulturní či etnické skupině a jejím příslušníkům.
Stereotypy jsou tedy částí předsudků, které se aktualizují, když posuzujeme jiné kultury. Příslušníkům specifické kulturní skupiny jsou připisovány charakteristické vlastnosti, jejich chování i jeho příčiny interpretujeme podle existujících stereotypů, bez ohledu na reálné projevy a příčiny.

Vznik stereotypů a předsudků
Učíme se jim prostřednictvím reakcí a komentářů sociálního okolí (rodiče, vrstevníci, média). Stereotypy a předsudky vznikají jako asociace mezi idejemi a city, které vůči určité kulturní skupině v našem prostředí existují. Stereotypy jsou snadno přijímány, protože vyžadují málo kognitivního úsilí a vytvářejí emocionální bezpečí a jsou obtížně odstranitelné ze stejných důvodů.

Předsudky a stereotypy jsou také významně posilovány pocitem ohrožení, který v nás druhá skupina vyvolává. Čím více je druhá skupina (kultura, menšina atd.) odlišná, tím větší pocit nebezpečí zažíváme, protože nerozumíme tomu, co si ti druzí myslí a proč reagují tak jak reagují.

Působení stereotypů a předsudků
Stereotypizování poskytuje skupině (společnosti) možnost vymezit se vůči jiným společnostem a kulturám, případně posilovat vlastní skupinovou identitu. Sdílení předsudků zvyšuje soudržnost ve skupině, stejně jako pocit bezpečí a podporu uvnitř skupiny. Vymezení vlastní identity je stavěno proti identifikaci s ostatními skupinami.

  • Autostereotypy : vztahující se na naši vlastní skupinu
  • Heterostereotypy : vztahující se na ostatní skupiny

Autostereotypy jsou většinou pozitivnější než heterostereotypy - vlastní skupinu (nebo kulturu) posuzujeme příznivěji než skupiny či kultury cizí. Na druhou stranu však mohou působit stereotypy ostatních na nás jako příslušníky určité skupiny, to znamená že do vlastního autostereotypu můžeme přijmout určité negativní soudy ostatních o nás.

Hovoříme pak o tzv. ohrožení stereotypem – chování příslušníka skupiny se řídí negativním stereotypem, který přejal z jiné skupiny. Nejčastěji se to týká příslušníků menšin nebo historicky zakořeněných stereotypů (např. postavení žen ve společnosti).