Restaurace

Zabezpečuje především stravovací služby se širokým sortimentem jídel základního stravování. Restaurace se zvýrazněním určité sortimentní specializace anebo se specificky upraveným interiérem, speciální přípravou jídel a způsobem obsluhy se označují obchodními názvy, které tuto zvláštnost charakterizují např. národní, dietní, rybí, koliba, salaš. Pokud jsou situovány při frekventovaných silnicích, nebo při dálničních tazích, označují se motoresty.
Restaurace plní kromě stravovací funkce i funkci společenskou, v menších místech i zábavní.
Zřizují se v centrech velkých měst, v lázeňských místech, turistických a rekreačních místech, v hotelích, v menších městech, v malých obcích, ve spádových obcích atd. Jejich vybavení závisí na tom, kde jsou situovány. Mohou být luxusní, ale i jednoduché.

» Slovník pojmů - vyhledávejte jednoduše a rychle pojmy z oblasti retailingu a obchodu