Dezinfekce

Dezinfekce je ničení vegetativních i dormantních (sporulujících) mikroorganismů pomocí chemických a fyzikálních (např. UV záření, vysoká teplota) metod. Provádí se v místech se zvýšenými nároky na čistotu z důvodu minimalizace nebo zamezení výskytu infekcí (nemocnice, výroba potravin a léčiv).
Dezinfekční prostředky jsou látky používané k ničení virů a mikroorganismů, zejména bakterií a plísní. Ideální dezinfekční prostředky by měly zajistit kompletní sterilizaci bez vlivu na ostatní formy života při současně nízkých nákladech a nekorozivních účinků. Takové však zatím bohužel neexistují. Mnoho dezinfekčních prostředků je schopno pouze částečné sterilizace. Nejodolnějšími patogeny jsou bakteriální spory, ale vysokou odolnost vykazují též některé bakterie a viry.
Dezinfekční prostředky jsou díky své povaze potencionálně nebezpečné pro člověka i zvířata. Mělo by s nimi proto být zacházeno s patřičnou pozorností.

» Slovník pojmů - vyhledávejte jednoduše a rychle pojmy z oblasti retailingu a obchodu