Vlákna ze syntetického polymeru

- Polyester PES

Polyesterové vlákno bylo vyvinuto ve 40.letech 19.století. Vyrábí se ve formě nekonečných vláken nebo jako střiž.

Polymer vzniká chemickou reakcí (polykondenzací) ze dvou vstupních komponent, ze kterých je vyroben polykondenzát, který se zvlákňuje z taveniny do šachty, následně dlouží, popřípadě sdružuje do kabelu, který se dále řeže na střiž, nebo trhá na trhanec. Vznikají různě jemná, profilovaná, popřípadě bikomponentní vlákna. Polyester je ve srovnání s polyamidem relativně tuhé vlákno. Používá se ve směsích s bavlnou, vlnou, viskózovou střiží do mykaných a česaných přízí. Zvyšuje tuhost výrobku, a snižuje jeho mačkavost. Má velmi nízkou sorpci, proto po fyziologické stránce je nevhodný.  Ve směsích s bavlnou a viskózou napomáhá jejich trvanlivosti. V 70 letech bylo na vrcholu tvarovaný Polyesterový multifil známý pod obchodním názvem "Crimplene" na výrobu pletených oděvů. Neosvědčil se pro vysokou zátrhovost pletenin z něho vyráběných.

Užitné vlastnosti: tvarová stabilita, snadná údržba, směsi

Negativa: na povrchu vláken se časem objevují oligomery vystupující krystaly dimerů a trimerů (krátké řetězce polyetyléntereftalátu) způsobující drsnost vlákna a jeho zhoršenou zpracovatelnost. Dalšími negativy jsou fibrilace (roztřepení konců vláken při nošení), která později přechází v ojínění a v poslední fázi ve žmolkovitost - jako nejhorší vlastnost PES vláken. Tím, že je vlákno prakticky bez sorpce, snadno podléhá vzniku elektrostatického náboje, přitahuje prach a stoupá jeho špinivost.

Vyráběný sortiment: monofil, multifil hladký a tvarovaný, kabel, trhanec, střiž.  

Použití - ve staplových vláknech především jako směsová komponenta s bavlnou, vlnou, lnem. Jako monofil a multifil a to jak hladký tak tvarovaný do pletených výrobků. Rouno ze střiže do tepelně izolačních vrstev oděvních výrobků.

Údržba: praní, čištění, žehlení na ●● tj. 150 0 C, teplota měknutí / teplota tání: 230 / 260 0C