16. Vůle

16.1. Charakteristika volního procesu

definice Volní proces má dvě fáze: fázi rozhodování a fázi realizační.

Vůle se může projevovat různým způsobem, na úrovni rozhodování (kdy jde o volbu určitého cíle a člověk musí zvažovat významnost různých potřeb, ale i o volbu prostředků, které chce jedinec k dosažení takového cíle použít) či jednání, které směřuje k dosažení cíle (v jeho průběhu je zase obvykle nutné překonávat různé překážky).

1. Fáze rozhodování.

Rozhodování, včetně volby cílů i prostředků, je iniciováno pocitem chtění nebo nutností zvolit si nějaký cíl, resp. si vybrat z několika alternativ. V procesu volby či hledání žádoucího (popřípadě alespoň přijatelného) cíle se mohou uplatňovat různé osobnostní vlastnosti. Určitý vliv má i zkušenost, člověk se snáze rozhoduje pro takové cíle, o nichž se domnívá, že pro něj budou zvládnutelné atd. Rozhodování ovlivňují i rozumové úvahy, lidé různé alternativy racionálně posuzují a uvažují o nich. Zvažují jejich význam pro svou budoucnost, jejich rizika i výhody. Tak tomu např. bývá když přemýšlejí o zaměstnání či o uzavření manželství. Na jejich volbě se samozřejmě podílí i emoční prožitky a hodnocení, rozdíly osobního významu různých cílů, event. s nimi spojených zážitků.

V rozhodovací fázi může vzniknout nejenom konflikt cílů, ale mohou se objevit i problémy při volbě způsobu, jakým chce člověk svého cíle dosáhnout. Aby byl zvolený prostředek účinný, je třeba při jeho výběru respektovat dva požadavky:

  • Měl by být zvládnutelný, tj. v souladu s vlastními schopnostmi a možnostmi, danými charakterem situace. V tomto smyslu souvisí volba prostředků s přiměřeností sebehodnocení. Člověk, který se podceňuje, bude volit opatrně, raději nebude riskovat a přijme to, co se mu bude jevit jisté. Avšak ani ten, kdo se přeceňuje si často nevybere dobře, může zvolit způsob, který je na první pohled nereálný a nedosažitelný. Někdy se na nedostupné cíle či nezvládnutelné prostředky mohou upnout i lidé nejistí a nevyrovnaní. Přehnané požadavky, které na sebe kladou, jsou pokusem o překonání nejistoty a pocitů méněcennosti alespoň na této úrovni. Nevýhodou takové obranné reakce je skutečnost, že další neúspěch jim jejich názor na vlastní nedostačivost potvrdí.
  • Zvolený prostředek by měl být přijatelný z hlediska norem společnosti, obvykle to znamená, že je v souladu s vlastním svědomím. Způsob, který s běžnými normami chování slučitelný není, může akceptovat člověk ve velmi těžké životní situaci a nebo ten, kdo normy nerespektuje. Může si např. myslet, že požadavky výběrového řízení na určité pracovní místo lze zvládnout podvodem či korupcí. V tomto smyslu je důležité i obecné povědomí společnosti, které lidé většinou přejímají.

2. Fáze realizace

Uskutečňování různých rozhodnutí je bez vůle často nemožné. Vůle se v této fázi uplatní při překonávání překážek a odoláváním rušivým podnětům. Můžeme rozlišovat dva způsoby, jakými síla vůle působí: tlumí nežádoucí impulsy a aktivizuje žádoucí jednání. Doba potřebná k dosažení cíle může být různě dlouhá. Čím je toto období delší, tím je větší riziko, že se původní úmysl neuskuteční nebo se nebude realizovat v takové podobě, jak si člověk představoval. Důvodem je skutečnost, že musí překonávat různé potíže, leccos se mu na počátku jevilo snadnější, s některými problémy nepočítal a nyní se s nimi musí vyrovnat atd. Pokud trvá uskutečnění nějakého plánu příliš dlouho, může se změnit jeho význam a úsilí, které je potřebné k dosažení stanoveného cíle, se nakonec zdá být zcela zbytečné. Schopnost reagovat na takové proměny závisí na pružnosti vůle. V průběhu celé realizační fáze se uplatňuje kontrolní aktivita vůle, člověk reaguje na různé signály, které ho informují o účelnosti a efektivitě jeho konání. Na základě takových informací koriguje svoje plány, eventuálně i původně stanovený cíl. Může se například stát, že se někdo rozhodne vystudovat nějaký obor a v průběhu studia se objeví lákavá pracovní nabídka, kterou bude považovat za výhodnější a proto studium nedokončí.

Realizace různých úmyslů, zejména pokud je dlouhodobá, bývá energeticky náročná a dost často i nepříjemná. Je nutné odolávat rušivým vlivům a překonávat vlastní lenost či nechuť a leckdy i něco obětovat. Tato aktivita sama o sobě nepřináší příjemné zážitky, ale představa cíle člověku usnadňuje překonávání potíží. Úspěšné uskutečňování vlastních předsevzetí a dosahování stanovených cílů závisí na jiných předpokladech než rozhodování. V tomto případě jsou rozhodující vlastnosti pasivní vůle, jejichž podstatou je schopnost vytrvat a odolávat různým tlakům. Síla vůle se projevuje např. sebeovládáním a vytrvalostí.